Un loc unic în lume, unde îşi dorm somnul de veci, laolaltă, prinţi, prinţese şi piraţi, oameni de toate religiile. Cimitirul Sulina este plin de mistere. Lespezile mortuare, sculptate, spun poveştile peste timp!
Cimitirul Piraților de la Sulina este singurul loc din lume unde sunt îngropați oamenii de toate religiile și confesiunile
Sursa: MĂDĂLIN PRIBU
Sulina, locul unde apele tulburi-maronii ale Dunării îşi iau un părelnic adio de la Bătrânul continent şi se varsă în Marea Neagră, este un loc al confluenţelor. Parcă întrepătrunderea apelor a schimbat şi cursul firesc al vieţii de pe pământ. Sulina a fost şi a rămas un mic Babilon al României uitat de lume, aruncat şi lăsat stingher pe un petic de uscat. Sulina a reprezentat o "comoară" pentru piraţii mărilor, personaje de poveste care au trăit cu sute de ani în urmă de pe urma jafurilor la "drumul mare" în sătucul dintre ape ajuns oraş european.
Dar, ca pentru orice poveste cu piraţi, prinţi, prinţese şi drame terminate brusc în vâltoarea apelor, trebuie să faci efortul de a ajunge pe malurile Sulinei. O dată ce ai acostat pe cheul vechi, oraşul te întâmpină ca o carte de istorie deschisă. În port, o pancartă mare, maronie, îţi indică un loc lugubru la prima vedere: Cimitirul Comisiei Europene! Cimitirul Piraţilor, ne lămuresc localnicii.
Drumul până la locul de veci al hoţilor mării este unul frumos, pavat cu dale. Pe dreapta, o împrejmuire de sârmă ghimpată şi o biserică din alt secol ne indică faptul că am ajuns fix la locul unde îşi dorm somnul de veci cei mai temuţi piraţi ai Mării Negre. Localnicii povestesc vieţilor acelor oameni crunţi, ajunşi acum legende sub pietre funerare. Sulina era rută preferată a vaselor mari, cu pânze, care cărau din Occident adevărate comori spre alte mări.
Gura îngustă de vărsare a Dunării şi pădurile care străjuiau de o parte şi alta confluenţa