Creditorii internaţionali vor începe, astăzi, la Atena o vizită de monitorizare pentru a determina dacă Grecia a făcut suficiente progrese în vederea respectării ţintelor prevăzute în programul de asistenţă financiară.
Conform publicaţiei financiare „Financial Times”, revenirea „troicii financiare” la Atena readuce problemele Greciei, precum şi îngrijorările cu privire la capacitatea acesteia de a rămâne în uniunea monetară, în atenţia investitorilor, în pofida faptului că îngrijorările continuă să crească şi în privinţa datoriilor Spaniei şi Italiei.
Răbdarea-i pe sfârşite
Grecia va primi tranşa de împrumut de 31 de miliarde de euro, deja amânată, în septembrie şi va evita intrarea în incapacitate de plată doar în cazul în care va obţine un raport favorabil din partea misiunii Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Centrale Europene.
Află de ce Der Spiegel consideră că FMI ar putea să-şi retragă sprijinul financiar pentru Grecia
Deşi guvernul grec a renunţat, deocamdată, la intenţia de a cere o prelungire de doi ani a termenului pentru implementare a unor noi tăieri de cheltuieli în valoare de 11,5 miliarde de euro după ce creditorii au reacţionat negativ, însă speră, încă, să obţină o relaxare a condiţiilor celui de-al doilea program de asistenţă financiară, în valoare de 174 miliarde de euro, conform declaraţiilor de ieri ale unui oficial guvernamental.
Însă creditorii dau semne că şi-au cam pierdut răbdarea cu Grecia după doi ani de amânări de reforme fiscale şi structurare. Philipp Rosler, ministrul german al Economiei, şi-a manifestat, duminică, scepticismul că Grecia îşi va respecta ţintele. „Dacă Grecia nu va respecta cerinţele, atunci Grecia nu va mai primi niciun ban”, a adăugat acesta.
Lipsă de progrese
Guvernul Germaniei a încercat să reducă din impactul dec