Taxa pe tranzacţii financiare propusă de Francois Hollande, preşedintele Franţei, va intra în efect pe 1 august, însă nu toţi investitorii o vor plăti.
Conform Bloomberg, pentru a scăpa de taxă, mulţi investitori instituţionali vor apela la aşa-zisele „contracte pentru diferenţă” (CFD-uri), oferite de agenţii de schimb care le permit să parieze pe aprecierea sau deprecierea unei acţiuni fără a deţine acele acţiuni. Traderii s-au folosit de această strategie pentru a evita taxa de timbru din Marea Britanie, aminteşte agenţia de ştiri.
Află şi de ce Francois Hollande a eliminat scutirile de taxe pentru munca peste program
Creşterea utilizării CFDurilor
„N-am achiziţionat niciodată acţiuni britanice fără a ne folosi, în prealabil de CFD-uri”, a declarat Fabrice Seiman, co-director executiv la Lutetia Capital, fond care gestionează active în valoare de 100 de milioane de dolari. „Acum vom face la fel pentru acţiunile franceze. Doar investitorii pe cont propriu vor plăti”, a adăugat acesta pentru Bloomberg News.
Franţa va deveni prima ţară europeană care va impune o taxă pe achiziţionarea de acţiuni şi cds-uri. Taxa, parte a proiectului adminsitraţiei Hollande de a descuraja speculaţiile pe pieţe, va fi plătită pe tranzacţii cu privire la 109 tipuri de acţiuni franceze cu valoarea pe piaţă de peste 1 miliard de euro, printre care se numără şi Pernod Ricard SA şi Vivendi SA.
Marea Britanie, ţara care deţine şi cel mai mare centru financiar european, favorizează o taxă de timbru de 0,5% din valoarea achiziţiilor şi se opune unei taxe pe tranzacţii financiare. La rândul ei, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cea mai mare economie europeană, a declarat pe 22 iunie că ea şi liderii Franţei, Italiei şi Spanei, sunt de acord asupra necesităţii introducerii unei astfel de taxe.
Citeşte şi despre presiunile din Germani