Medaliile care vor fi oferite sportivilor la Jocurile Olimpice de vară de la Londra au fost realizate din metale extrase din Mongolia şi Utah.
Nu mai puţin de 8 tone de aur, argint şi cupru au fost necesare pentru a confecţiona cele 47000 de medalii olimpice şi paralimpice care vor fi oferite sportivilor la Londra. Metalele au fost extrase din Oyu Tolgoi, în Mongolia, şi Kennecott, Utah (SUA) de gigantul minier Rio Tinto, medaliile fiind acum ţinute sub strică supraveghere la Turnul Londrei, potrivit Agerpres.
Chiar dacă aurul nu reprezintă decât o porţiune infimă a aliajului din care sunt făcute medaliile de aur (1,34 %), acestea sunt foarte preţioase. Ele cântăresc 410 grame, din care 92.5% este argint şi restul de 6% cupru. Medaliile, din cauza creşterii cursului aurului şi argintului au făcut din actualele medalii cu diametrul de 85 de milimetri şi grosime de 7 milimetri, cele mai grele produse vreodată pentru Jocurile Olimpice de vară, recordul fiind stabilit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver din 2010, când acestea cântăreau 576 grame.
Medaliile au fost realizate după schiţele artistului britanic David Watkins, acestea având pe o parte zeiţa greacă a Victoriei, Nike, iar pe cealaltă logoul stilizat al JO de la Londra, cu un motiv înstelat ca provenind e la “energia sportivilor” şi o panglică evocând Tamisa. Un responsabil al Monetăriei Britanice (Royal Mint) a precizat că “Medaliile care prezentau cel mai mic defect au fost îndepărtate”, acestea nefiind atârnate deocamdată la gât de nimeni, întrucât „campionii trebuie să fie primii care fac asta”.
Medaliile care vor fi oferite sportivilor la Jocurile Olimpice de vară de la Londra au fost realizate din metale extrase din Mongolia şi Utah.
Nu mai puţin de 8 tone de aur, argint şi cupru au fost necesare pentru a confecţiona cele 47000 de medalii olimpice şi paralimpice care