Deprecierea cu 7% a leului faţă de euro de la începutul anului până în prezent poatemajora numărul de restanţieri cu 5-10%, ceea ce va provoca dificultăţi băncilor, în condiţiile în care numărul clienţilor persoane fizice care au întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile ajungea la finalul lunii mai la 210.000 de persoane.
Practic, unu din patru români cu un credit de cel puţin 20.000 de lei (4.500 de euro) nu reuşeşte să-şi plătească la timp datoria către bancă.
La finalul lunii mai erau peste 850.000 de debitori persoane fizice, care datorau băncilor aproape 89 mld. lei (20 mld. euro), potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit, organismul specializat al BNR care gestionează date despre creditele acordate de băncile comerciale.
Restanţele persoanelor fizice au depăşit în luna mai pragul de 5 mld. lei (1,1 mld. euro) şi reprezentau 5,7% din totalul sumelor datorate băncilor. La nivel agregat, populaţia şi companiile aveau rate restante de 24 mld. lei (5,3 mld. euro), reprezentând 9% din totalul sumelor datorate.
Provizioanele mari constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante s-au reflectat în ultimii doi ani în pierderi uriaşe pentru sistemul bancar. În primul trimestru, sistemul bancar a înregistrat un profit de 165 mil. lei pe standarde IFRS, în scădere la jumătate comparativ cu câştigul pe RAS din primele trei luni din 2011, în condiţiile în care provizioanele au urcat în ianuarie - martie cu aproape 1,5 mld. lei.
Portofoliile de credite ale băncilor au continuat să se afle sub presiune şi în acest an, iar o depreciere suplimentară a leului poate antrena deteriorarea bilanţurilor instituţiilor de credit şi creşterea împrumuturilor neperformante.
Rata creditelor neperformante este corelată pozitiv cu evoluţia cursului de schimb, fiind importantă şi amp