Oamenii de stiinta de la NASA sustin ca marele continent de ghiata, Groenlanda, s-a topit in aceasta luna pe o zona neobisnuit de mare. Sursa imagine: bbc.co.uk
Ei sustin ca topirea „fara precedent” a avut loc pe o suprafata mult mai mare decat a fost detectata in trei decenii de observare prin satelit.
Topirea a survenit in locul cel mai inalt si mai rece din Groenlanda, statia Summit.
Zona cu gheata topita din Groenlanda s-a marit, in numai patru zile, de la 40% la 97%.
Chiar daca este normal ca pe timpul verii sa se topeasca portiuni de gheata, viteza si amploarea acestui fenomen ii ingrijoreaza pe cercetatori.
Oamenii de stiinta au descris fenomenul ca fiind neasteptat si „extraordinar”.
Potrivit NASA, intreaga suprafata inghetata a Groenlandei, care are o grosime de 3 kilometri, s-a topit intr-un anumit grad.
“In momentul in care observi ca gheata incepe sa se topeasca in zone in care nu ai mai detectat acest fenomen, incepi sa te intrebi ce se petrece. Este un semnal ingrijorator. Ne va lua ani intregi sa descifram semnificatia lui exacta”, a declarat Waleed Abdalati, seful cercetatorilor NASA.
Pana in prezent, cea mai intinsa portiune dezghetata observata cu ajutorul satelitilor a fost de 55% din suprafata totala inghetata a Groenlandei.
Cu numai cateva zile in urma, o imagine realizata cu ajutorul satelitilor a aratat cum un urias aisberg s-a desprins din banchiza Groenlandei.
Ghetarul desprins are o suprafata de 250 de kilometri patrati, adica de doua ori mai mult decat insula Manhattan din New York.
Sursa: BBC NEWS