Aruncata strategic pe piata chiar inaintea referendumului de duminica, intentia USL privind reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% nu va aduce niciun avantaj major pentru cumparatori si are sanse minime de a fi acceptata de FMI fara masuri compensatorii cum ar fi cresterea impozitelor pe venituri.
TVA diferentiat pentru alimente functioneaza, intr-adevar, in foarte multe state europene si poate fi aplicata si in Romania, nu ar fi nimic rau in asta, dar fara a pretinde ca ea va duce la scaderea preturilor la alimente si ca nu va pune presiune pe buget.
Va aduc aminte ca Guvernul Nastase, daca nu ma insel, a diminuat TVA la medicamente. Rezultatul a fost nul pentru cumparatori pentru ca niciun medicament nu s-a ieftinit sensibil, producatorii preferand sa profite de aceasta decizie pentru a-si majora profitul. In cazul produselor de prima necesitate, precum alimentele si medicamentele, astfel de masuri au sase mici de a produce efecte, pentru ca aceste marfuri se vand oricum, oamenii nu pot renunta la ele si nu pun presiune pe comercianti. Presiunea pietii este singura care reduce preturile, iar cumparatorul roman nu este unul exigent si educat.
In plus, felul in care este conceputa masura anuntata de Victor Ponta reduce si mai mult sansele de reducere a preturilor alimentelor. Pentru ca TVA nu va scadea direct, la raft. Alimentele vor purta in continuare TVA de 24% urmand ca 15 procente din taxa sa fie recuperate de producator daca se duce la Ministerul de Finante cu facturi.
Se ateapta cineva ca vreun comerciant sa scada preturile, in speranta unei recuperari de TVA operatiune care in Romania este in mod traditional un calvar? Va imaginati cata birocratie, cata alergatura, ce intarzieri inerente vor aparea? Avand in vedere inflatia, timpul trecut intre momentul in care ar vinde mai ieftin si momentul in care si-ar re