"Bulgaria si Romania testeaza cat de serioasa este Uniunea Europeana in legatura cu coruptia", titreaza The New York Times in editia electronica, la sectiunea "Bloguri".
Jurnalista Judy Dempsey scrie ca, saptamana trecuta, atat Romania, cat si Bulgaria au facut obiectul unor rapoarte usturatoare din partea Comisiei Europene, care a criticat ambele tari pentru coruptia endemica, pentru fragilitatea statului de drept si pentru criminalitatea crescuta, in special in Bulgaria, potrivit The New York Times.
Dempsey se intreaba oare ce poate fi facut, realist vorbind, ca cele doua guverne sa adopte angajamente pe termen lung pentru consolidarea statului de drept si pentru lupta impotriva coruptiei.
Jurnalista aminteste ca Romaniei si Bulgariei le-a fost permis sa intre in Uniunea Europeana in 2007 cu toate ca aceste probleme erau evidente si atunci - si raportate de catre Uniunea Europeana - pentru ca exista credinta ca aderarea la Uniunea Europeana incurajeaza reformele in timp ce excluderea ar ingreuna eforturile de modernizare a tarilor.
"Dar acum Comisia Europeana are responsabilitatea sa actioneze. Si poate face mai multe lucruri. Ar putea bloca fondurile structurale si de dezvoltare in valoare de cateva sute de milioane de euro. A amanat deja decizia de a primi Romania si Bulgaria in spatiul Schengen", conform publicatiei americane.
Sanctiunea cea mai dura ar fi sa suspende dreptul la vot al Romaniei si Bulgariei, crede jurnalista Judy Dempsey, potrivit careia aceasta masura inseamna, concret, ca niciuna dintre cele doua tari nu vor mai putea vota alaturi de celelalte state membre ale Uniunii Europene si nu vor mai putea hotari asupra unor probleme care le afecteaza.
Pe de alta parte, Dempsey considera ca ar fi destul de dificil ca statele membre UE sa ajunga la un acord de suspendare a dreptului d