Cercetarile mai vechi sau mai noi au concluzionat ca persoanele care mananca fructe si legume inchise la culoare, aproape negre, sunt ferite de grave probleme de sanatate, cum ar fi bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afectiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer.
Asta, deoarece aceste fructe sunt foarte bogate in vitamina C si grupul de vitamine B cu efect antiinflamator, antiimbatranire, antidiabetic si care, impreuna, actioneaza ca un adevarat scut impotriva cancerului.
Afinul, un arbust nu prea inalt care creste in zonele montane, infloreste in mai, iunie si fructele sale, afinele, niste bobite bleumarin, brumate, suculente, dulci-acrisoare, se coc in iulie, august. Consumate cu regularitate, afinile cresc imunitatea organismului, au grija de ficat si stomac, curata sangele, vindeca bolile rinichilor, intretin mintea sanatoasa.
Afinele sunt bogate in acizi organici, minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc si crom, vitamine, taninuri, alcool si ului esential. Frunzele de afin, culese primavara, inainte de a ajunge la maturitate, au si ele o compozitie care ajuta in tratarea a numeroase boli, cum ar fi diabetul zaharat.
Afinele pot fi consumate ca atare, congelate, gasindu-se sub aceasta forma tot anul la supermarket, sub forma de suc proaspat, pulbere preparata din afine uscate ori sub forma de decoct, din frunze ori fructe uscate.
Bolnavilor de diabet li se recomanda sa consume afine pe tot parcursul anului si sa bea decoct din frunze ori fructe uscate, care se gasesc de cumparat la plafar. Afinele reduc cantitatea de zahar din sange si stimuleaza functionarea pancreasului.
Stimuleaza regenerarea celulelor de la nivelul retinei
Consumul de afine proaspete trateaza infectiile urinare, afectiunile hepatice, stimuleaza regenerarea