Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ia in calcul modificarea legislatiei secundare, astfel incat toate societatile de asigurare vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte (n.a polita PAD, emisa de catre PAID), respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, a anuntat miercuri institutia. Masura este considerata un element de sprijin pentru cresterea numarului politelor de asigurare obligatorie, emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Posibilitatea modificarii legislative a fost analizata marti, 24 iulie si vine in continuarea masurilor adoptate recent de CSA care interzic folosirea abrevierii PAD in denumirea produselor de asigurare facultativa a locuintelor. Cu privire la acest subiect, oficialii CSA au precizat pentru HotNews.ro ca obligatia respectarii acestor norme revine asiguratorilor de la data de 1 septembrie 2012.
Citeste si: Decizie CSA, la doi ani de la inceputul asigurarii obligatorii a locuintelor: Asiguratorii nu mai au voie sa foloseasca sintagma PAD in politele facultative
CSA are in vedere si modificarea normelor puse in aplicare prin Ordinul nr. 5/2009, in sensul de a majora comisionul platit de PAID societatilor care incheie polita de asigurare obligatorie pentru locuinte, de la 10% pana la 20% din valoarea primei de asigurare.
"Societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte in numele PAID, care sunt si actionari ai Pool-ului, si-au asumat prin aceasta calitate si obiectivul principal stabilit de legislatia in vigoare, respectiv cuprinderea in asigurarea obligatorie a fondului locativ din Romania. Cifrele centralizate de CSA arata ca, la sfarsitul lunii martie din acest an, cele mai multe locuinte din Romania erau asigurate printr-o polita