Mai mulţi cercetători de la Universitatea Harvard au reuşit să dea naştere, cu ajutorul bioingineriei, unei meduze create de celule prelevate de la şoareci şi un polimer de silicon.
Creatura construită de americani este similară cu o meduză şi a primit numele de medusoid, aceasta fiind în stare să înoate, deşi a fost creată prin prelevarea unor celule prelevate de la şoarecii de laborator şi de la un polimer de silicon.. Cercetătorii susţin că medusoidul care funcţionează ca o pompă biologică, asemănător unei inimi este un model excelent pentru studierea fiziologiei cardiace.
Bioinginerul Kevin Kit Parket a declarat pentru Live Science că „Ideea este de a observa o pompă musculară care este diferită de inimă sau de alt organ muscular natural, şi de a căuta acele similarităţi fundamentale sau principii de design care sunt comune”, astfel că “Acest studiu demonstrează că există astfel de similarităţi fundamentale”. Ideea i-a venit lui Kevin Kit Parker în anul 2007, care se afla în căutarea unei modalităţi de a răspunde anumitor întrebări despre funcţionarea inimii, când a observat mişcarea unor meduze şi a înţeles că studierea acestor organisme i-ar putea oferi răspunsurile căutate.
Cât despre alegerea de a realiza medusoidul din celulele prelevate din miocardul şoarecilor, Kevin Kit Parker a glumit precizând că „”Lumea are nevoie de mai puţini şoareci şi de mai multe meduze, aşa că m-am gândit că ar fi bine dacă aş putea înlocui şoarecii cu meduze la o raţie de 1:1″. Medusoidul creat din silicon şi celulele şobolanilor are capacitatea de înota şi pulsează similar cu o meduză, dar are avantajul că nu trbuie să se hrănească sau reproducă.
Kevin Kit Parker doreşte să folosească această meduză artificială pentru dezvoltarea unei noi generaţii de medicamente cardiovasculare şi pentru crearea unor noi inimi artificiale. Însă totodată, aceste m