Comitetul UNESCO, reunit in sesiunea din iulie 2012, a adăugat un numar de 26 de noi situri în patrimoniul mondial al UNESCO, locuri ce vor trebui păstrate în forma lor naturală, culturală. Patrimoniul UNESCO s-a imbogatit cu cinci situri naturale, 20 culturale şi unul mixt natural-cultural (Insulele Calcaroase din Laguna Sudică, Palau) care urmeaza sa fie protejate si conservate.
Patrimoniul UNESCO se apropie de cifra 1.000 de situri. In acest moment, potrivit UNESCO, in patrimoniul sau sunt înregistrate 962 de locuri din lume, iar numărul țărilor prezente în lista exclusivistă s-a ridicat la 157, cu nou veniții din 2012 - Ciad, Congo, Palau și Palestina.
Printre noutățile aduse de 2012 se numără Parcul Natural Lena Pillars, din Rusia, oraşul Rio de Janeiro, Brazilia, Rabatul marocan, Opera din Bayreuth, Germania, Peisajele culturale din Provincia Bali, Indonezia. Pentru prima dată, Betleem, locul naşterii lui Iisus, a fost inclus în patrimoniu, dar şi pe lista siturilor aflate în pericol.
De altfel, alte patru locuri din lume au fost introduse, alături de Betleem, pe această listă: Timbuktu și mormântul lui Askia (Mali), mai ales că Timbuktu a fost atacat de grupări armate, iar o parte dintre mormintele sacre distruse, Fortificațiile din zona caraibiană a Panama: Portobelo-San Lorenzo (Panama) și Liverpool – Oraşul Comercial Maritim (UK).
Următoarea sesiune a Comitetului UNESCO, de anul viitor, va avea loc în Phnom Penh (Cambodgia), în perioada 17-27 iunie 2013.
Cele 26 de noi situri introduse in patrimoniul UNESCO in acest an:
Situri naturale:
Lacurile din Ounianga, Ciad
Parcul Sangha Trinational, Camerun, Republica Central-Africană, Congo
Parcul de fosile Chengjiang, China
Ghaturile vestice, India
Parcul Natural Lena Pillars, Federaţia Rusă @N_