Despăgubiri pentru fermieri, reducerea costului energiei pentru irigaţii cu 20%, acorduri cu sistemul bancar pentru credite preferenţiale şi promisiunea că din 2014 vor fi alocate 2 miliarde de euro pentru investiţii în infrastructura de irigaţii - acestea sunt măsurile de luptă împotriva secetei anunţate ieri de Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, în prezenţa premierului Victor Ponta.
"Sunt cinci măsuri pe termen scurt şi o măsură pe termen lung. Consolidarea sistemului de irigaţii se face pe termen lung. Începând din 2014, vom avea un program special de 2-3 miliarde de euro pentru investiţii în sistemul de irigaţii", a spus Daniel Constantin.
Măsurile anunţate de şeful de la Agricultură vin în contextul în care România este lovită de secetă şi de temperaturi ridicate, situaţie cu efect direct asupra producţiilor agricole din acest an.
Agricultura românească este extrem de vulnerabilă în faţa secetei în lipsa unui sistem de irigaţii dezvoltat. Deşi înainte de 1989 erau irigate 1,5-2 milioane de hectare de teren, în prezent suprafeţele sunt de 10-15 ori mai mici. Suprafeţele irigate au înregistrat declinuri în fiecare din ultimii cinci ani în intervalul 2007-2011. Astfel, dacă în 2007 erau irigate peste 300.000 de hectare, la sfârşitul anului trecut suprafeţele au coborât până la 97.000 de hectare. "Anul acesta sunt irigate 120.000 de hectare", a precizat Constantin.
Astfel, fără nicio protecţie în faţa secetei cele mai afectate culturi vor fi în acest an porumbul, floarea-soarelui şi grâul.
Pierderile sunt evaluate în acest moment la 1,5-2 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor disponibile în piaţă. Pierderile cauzate de secetă ar putea fi şi mai mari, în condiţiile în care ploile vor ocoli România şi în următoarele săptămâni.
Astfel, în timp ce agricultorii anunţă pierd