Comisia Europeană este în continuare "foarte preocupată" de atacurile împotriva democraţiei în România. Bruxellesul aşteaptă de la premierul Victor Ponta respectarea angajamentelor asumate prin "fapte", a declarat miercuri comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding.
"Suntem în continuare extrem de preocupaţi de situaţia democraţiei în România", spune Viviane Reding într-o conferinţă de presă.
"Preşedintele Barroso şi-a exprimat preocuparea într-o declaraţie foarte puternică şi a prezentat 11 cerinţe", precizează comisarul european pentru Justiţie. Reding spune că "nu s-a întâmplat nimic nou de atunci".
"Noi privim faptele, nu promisiunile, legile, nu scrisorile", afirmă oficialul european, care spune că a primit "sute de e-mail-uri, dintre care unele prezintă fapte foarte şocante".
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spunea pe 18 iulie în prezentarea raportului MCV că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei. Bucureştiul trebuie să-şi respecte însă angajamentele, avertiza el.
Situaţia din România urmează a fi monitorizată, iar un nou raport va fi adoptat în acest an. "Vom continua să monitorizăm situaţia (...). Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului", spunea Jose Manuel Barroso. El preciza că prin acest document se va vedea dacă România a dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.
Barroso afirma că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea "au zdruncinat" încrederea în România.
"Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimideze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar competenţele Curţii Constituţionale nu pot fi schimbate peste noapte", declara şeful Comisiei Europene.
Comisia Europeană este în continuare "foarte preoc