În 2011, serviciile vamale din UE au reținut aproape 115 milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), față de 103 milioane în 2010. Numărul de cazuri interceptate a crescut cu 15 % în comparație cu 2010. Valoarea mărfurilor interceptate a fost de aproape 1,3 miliarde de euro, față de 1,1 miliarde de euro în 2010, potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile serviciilor vamale pentru protejarea DPI. Raportul publicat ieri furnizează, de asemenea, date statistice privind tipul, originea și metoda de transport ale produselor care încalcă DPI reținute la frontierele externe ale UE. Principalele categorii de articole oprite în vamă au fost medicamentele (24 %), materialele de ambalaj (21 %) și țigările (18 %). Produsele de folosință zilnică și produsele care ar putea fi periculoase pentru sănătatea și siguranța consumatorilor au reprezentat 28,6 % din totalitatea articolelor reținute, față de 14,5 % în 2010. Creșterea numărului de colete poștale reținute a continuat în 2011, 36 % dintre coletele reținute conținând medicamente.
Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, a declarat: „Serviciile vamale ale UE se află în prima linie de apărare împotriva produselor contrafăcute care amenință siguranța cetățenilor noștri și subminează întreprinderile care desfășoară activități legale. Raportul de astăzi arată intensitatea și importanța acțiunilor serviciilor vamale în acest domeniu. Voi continua să insist în favoarea unei și mai bune protejări a drepturilor de proprietate intelectuală în Europa, prin intermediul conlucrării cu partenerii internaționali, cu sectoarele industriale și cu statele membre.”
În ceea ce privește proveniența produselor contrafăcute, China a fost, în continuare, principala sursă, din această țară provenind 73 % din totalul articolelor care încal