După ce moneda europeană a trecut ieri pragul de 4,6397 de lei, atingând astfel un nou record istoric la tranzacţionare, scenariile sunt de-a dreptul îngrijorătoare! Şi asta nu numai pentru românii care au credite la bănci în valută, ci şi pentru restul. Cu toţii vom fi nevoiţi să facem faţă unor scumpiri generale provocate de devalorizarea leului. După ce moneda europeană a trecut ieri pragul de 4,6397 de lei, atingând astfel un nou record istoric la tranzacţionare, scenariile sunt de-a dreptul îngrijorătoare! Şi asta nu numai pentru românii care au credite la bănci în valută, ci şi pentru restul. Cu toţii vom fi nevoiţi să facem faţă unor scumpiri generale provocate de devalorizarea leului.
Românii privesc speriaţi cursul din fiecare zi, iar economiştii fac pronosticuri negre. Libertatea a vorbit cu oameni de rând şi cu specialişti, iar răspunsul e unul singur: am putea ajunge la 5 lei/ euro până la sfârşitul anului.
Niels Schnecker, analist economic:
"Mă aştept să ajungem la 4,7 lei/euro în perioada următoare şi poate, într-o situaţie neplăcută, la 5 lei/euro. Românii trebuie să înţeleagă că această creştere a monedei euro nu înseamnă dezastru pe toată linia. Mai avem o şansă dacă intensificăm exporturile şi evident, dacă ne ajută agricultura".
Mişu Negriţoiu, CEO IN G Bank România:
"După părerea mea, cursul de schimb nu va ajunge, în perioada următoare, la un nivel de 5 lei pentru un euro, dar vestea proastă e că deprecierea leului va continua şi după referendum. Asta pentru că nu se văd lucruri spectaculoase în economie. România are probleme multiple: de la stabilitatea politică, măsurile economice sau cheltuielile publice foarte mari ori angajări în sectorul public.Â
Ionuţ Herea, 29 de ani, inginer:
"Tocmai am renunţat să-mi iau credit pentru casă din cauza cursului. Dacă va ajunge la 5 lei pentru un euro n-am cu ce să plătesc