Participantii la cursurile de vara de limba, cultura si civilizatie romaneasca organizate de Institutul Cultural Roman vor prezenta joi, 26 iulie 2012, pe scena Scolii Populare de Arta din Brasov, montajul teatral „D`ale amorului“ dupa I.L. Caragiale, montaj realizat sub indrumarea actorului Marius Cisar.
I.L. Caragiale este considerat cel mai mare dramaturg roman. Anul acesta se implinesc 100 de ani de la moartea sa, la Berlin, unde se refugiase de niciodata plictisitorul, dar de multe ori obositorul spatiu public romanesc. Piesele sale sunt jucate pe scenele teatrelor romanesti in variante clasice sau postmoderne – actori profesionisti, amatori, elevi si studenti raspund provocarii sale: „Vaz enorm si simt monstruos“. Dar cat de usor este sa joci Caragiale? Ce pot intelege strainii din opera sa? Cat tine de specificul local si cat de o natura umana universala in perspectiva sa asupra afacerilor sentimentale si politice?
Acestei provocari ii raspund participantii la cea de-a 18-a editie a Cursurilor de Limba, Cultura si Civilizatie Romaneasca organizate de Institutul Cultural Roman, la Brasov, in perioada 4-28 iulie. Fie ca vin din Spania sau din Ucraina, din Polonia sau din Portugalia, din Belarus sau din Bulgaria, si chiar daca „cerneala violenta“, „Racnetul Carpatilor“ sau „Bibicul“ le erau expresii mai putin familiare in urma cu trei saptamani, acestia si-au daruit energia, imaginatia si curajul de a urca pe scena coanei Zoitica, Vetei si Zitei, Mitei Baston si Mangafalei, lui Chiriac, Catavencu si vesnic turmentatului cetatean.
Atelierul teatral coordonat de Marius Cisar completeaza seria de cursuri teoretice (limba romana, cinematografie, literatura, politica si istorie romaneasca) si practice (gastronomie, dans de societate, jurnalism si pblicitate). Partenerii Institutului Cultural Roman in acest demers sunt Centrul de Limbi