Guvernul Ponta a anunţat un set de măsuri fără precedent pentru combaterea efectelor secetei din acest an. Umăr la umăr cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, premierul Victor Ponta a promis, într-o conferinţă de presă, mai multe măsuri prin care statul să sprijine producătorii agricoli.
Pe scurt, măsurile se referă la subvenţionarea energiei electrice pentru irigaţii, "urgentarea" investiţiilor în infrastructura de irigaţii, elaborarea unei hotărâri de guvern pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole au suferit de pe urma secetei, precum şi crearea unui fond de creditare cu dobânzi preferenţiale pentru fermieri.
Foto:Mediafax Foto
De altfel, în mai multe judeţe - între care Iaşi, Dolj, Covasna, Hunedoara şi Sălaj - seceta a distrus culturile de porumb şi floarea - soarelui în proporţie de până la 80-100%, reprezentanţii direcţiilor agricole vorbind despre o "secetă ca în 1946".
Citeşte aici unde sunt cele mai mari probleme provocate de caniculă.
"Frecţie la un picior de lemn", a sunat replica producătorilor agricoli contactaţi de gândul la deciziile anunţate marţi de autorităţi. "Măsurile vin târziu, sunt pentru recolta de anul viitor. Recolta din acest an nu mai poate fi salvată, de exemplu cea de porumb este compromisă în proporţie de 50-100% la nivel naţional", a declarat, pentru gândul, Ştefan Poienaru, unul dintre primii zece producători agricoli de pe piaţa locală.
Cum a tras în jos seceta PIB-ul
Astfel că, deocamdată, nu există evaluări oficiale privind impactul secetei asupra recoltelor din acest an, date care ar putea să stea la baza fundamentării actelor normative prin care să se acorde sprijin financiar producătorilor agricoli.
"Suntem în evaluări, în pregătiri, deocamdată nici Ministerul Agriculturii nu a publicat estimări pe această temă", a declarat pentru gândul Ion Ghizdeanu,