Tot mai izolat pe plan internațional, Damascul agită amenințarea armelor chimice. Americanii sar în ajutorul rebelilor sirieni.
Rebelii sirieni pun stăpânire pe orașul Alep
Sursa: REUTERS
Blocajul din sânul Consiliului de Securitate al ONU, pe seama unei rezoluţii occidentale privind situaţia de la Damasc, şi evenimentele din ultimele zile au determinat Statele Unite să îşi sporească ajutorul pentru rebelii sirieni. Concret, americanii vor furniza contestatarilor preşedintelui Bashar al-Assad informaţii ale serviciilor de securitate şi echipamente de comunicaţie. Precizarea a fost făcută de un înalt responsabil al administraţiei de la Washington, care a explicat că SUA fac scenarii post Assad. Casa Albă a ţinut însă să reafirme ieri că Statele Unite nu plănuiesc o intervenţie militară sau o invazie în Siria întrucât "preşedintele Barack Obama consideră că astfel de acţiuni ar fi greşite".
Temeri confirmate
Regimul de la Damasc a admis, luni, pentru prima dată, că deţine arme chimice. "Aceste arme sunt stocate şi securizate, sub supervizarea armatei şi nu vor fi utilizate decât în cazul în care Siria va fi supusă unei agresiuni exterioare", a precizat un oficial din ministerul de Externe sirian. Declaraţiile, care confirmă temerile Occidentului referitoare la armele chimice, l-au făcut pe preşedintele Obama să îl avertizeze pe al-Assad că ar comite o "eroare tragică dacă va decide să folosească armele şi că va fi tras la răspundere. Israelul a reacţionat şi el, declarându- se îngrijorat că aceste arme ar putea cădea în mâinile mişcării libaneze Hezbollah, susţinută de regimul de la Damasc. Între timp, opt deţinuţi au fost ucişi, în noaptea de luni spre marţi, în timpul unei operaţiuni de înăbuşire a unei revolte la închisoarea din oraşul Alep, susţine opoziţia siriană. Revolta survine în contextul luptelor care continuă în acest oraş, al do