Avertismentele unui grup de economişti faţă de un posibil colaps financiar. Fostul comisar european, social-democratul Günter Verheugen şi deputatul european liberal, Jorgo Hatzimarkakis îl critică pe vicecancelarul liberal Philipp Rösler care s-a pronunţat pentru ieşirea Greciei din zona euro.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Preşedintele grupului liberal din Bundestag (parlamentul federal), Rainer Brüderle îl apără şi cere Greciei să dea dovadă de mai multă voinţă în ceea ce priveşte transpunerea reformelor. Criza actuală afectează şi Germania ceea ce rezultă şi din evaluarea financiară a Agenţia americane Moody's care a coborît perspectiva de rating a Germaniei de la "stabilă" la "negativă", fără însă a modifica şi calificativul de top "AAA".
Într-o expertiză redactată de 17 economişti, citată de Agenţia Germană de Presă (dpa), se avertizează faţă de urmări incalculabile pentru Europa, provocate de criza monedei euro. Vechiul continent înaintează ca un somnambul spre o catastrofă.
Experţii, între care se află şi doi consilieri ai executivului federal, cer guvernelor europene să facă mai multe eforturi pentru a evita un colaps financiar.
Potrivit experţilor ar trebui îndreptate „greşelile de construcţie“ ale uniunii monetare, iar întregul sistem ar trebui regîndit. În expertiza citată se mai spune că pentru statele cu probleme bugetare ar trebui să se extindă cadrul acordării de garanţii, daca ţările respective transpun programele de reforme convenite. Umbrela de salvare (ESM) este prea mică pentru a acorda un eventual sprijin unor ţări europene mai mari, se constată în expertiza citată.
La diagnosticul experţilor se adaugă acum şi analiza agenţiei americane Moody’s, din care unii analişti au dedus că actuala criză afectează şi Germania, Olanda şi Luxemburg.
De bonitatea (adică capacitatea de plată) acesto