Majorarea veniturilor angajaţilor la stat de la jumătatea anului se amână, iar erodarea puterii de cumpărare din cauza deprecierii este cu atât mai puternică. Sursa: CODRIN PRISECARU
Sărăciţi deja de tăieri salariale, românii sunt obligaţi să îşi vadă puterea de cumpărare măcinată suplimentar de inflaţia care se naşte din depreciere.
Dacă ne raportăm doar la datele statistice, majorarea de 8% anunţată pentru bugetari de abia compensează scăderea de 7,3% a leului faţă de euro din 2012, pe care o resimt cel mai puternic românii cu împrumuturi în euro şi câştiguri în lei.
Chiar şi celor fără credite, deprecierea le dă bătăi de cap, din cauza scumpirii produselor de import din zona euro, care umplu rafturile magazinelor, dar şi a facturilor cu valori indexate la cursul euro.
Promisiuni neonorate
Felul în care guvernul Victor Ponta face majorarea indică, însă, că situaţia este mult mai gravă. În primul rând, deşi au fost anunţaţi că vor primi creşterea în luna iunie, bugetarii au fost amânaţi până la prima rectificare bugetară.
Pe care, a spus ministrul de finanţe Florin Georgescu, guvernul o va face la finele lui iulie, după discuţiile cu FMI. În plus, din toate categoriile de bugetari, puţini sunt fericiţii care văd creşterea de 8% pe ştate.
Pentru profesori majorarea se va face de abia din octombrie, deoarece pentru vacanţa de vară, care durează până în septembrie, aceştia primesc media salariilor acordate pentru lunile lucrate.
Totodată, pentru mulţi bugetari, veniturile erau calculate sub formă de salariu de bază şi sporuri. Chiar dacă salariile cresc, sporurile revin mai greu. Angajaţilor Ministerului de Interne li se restituie din iunie jumătate din banii de hrană şi echipamente care nu au mai fost acordaţi în 2011.
Nu se ştie însă când va fi restituită cealaltă jumătate şi drepturile restante pentru 2012. Asta îns