Într-un editorial publicat pentru CNBC, Mohamed El-Erian, directorul executiv al PIMCO, consideră că țările globale ar trebui, teoretic, să se afle într-o perioadă care poate fi numită Marea Convergență a Ratelor Dobânzilor Globale (MCRDG), în care ratele dobânzilor scad în mod constant către zero în majoritatea țărilor din lume, fie ele avansate (cu excepția țărilor europene aflate în criză) sau emergente (cu excepția țărilor aflate într-o situație financiară dezastruasă.
În teorie, acest lucru ar trebui să fie benefic pentru economia globală, mai ales pentru că zonele economice majore, în special Europa și Statele Unite, sunt afectate de o creștere economică slabă, o datorie publică enormă și o rată semnificativă a șomajului (în special în ceea ce-i privește pe tineri și pe cei care se află în șomaj de foarte multă vreme), consideră El-Erian, mai ales în condițiile în care și ritmul de creștere al economiilor emergente, din Brazilia și până în China, scade.
Conform manualelor de economie, dobânzile mai mici au consecințe benefice pentru circulația capitalului și pentru burse. Ele ieftinesc finanțarea investițiilor și a consumului și facilitează companiile, guvernele și persoanele fizice să-și susțină datoriile deja acumulate.
Situație complicată
În practică, însă, observă El-Erian, situația este mult mai compicată și departe de a fi atât de inofensivă și, în consecință, efectele MCRDG nu se produc. Și, avertizează economistul american, în cazul în care aceste politici nu sunt însoțite de alte inițiative, consecințele vor fi, în cel mai bun caz, mixte și, cel mai probabil, negative.
El-Erian susține că economia globală are nevoie de un set coordonat de măsuri de promovare a creșterii economice, de alocare a pierderilor financiare, de echilibrare a bilanțurilor sănătoase cu cele care sunt afectate de criză și în recons