Companiile de asigurări ar putea fi obligate să încheie asigurări facultative pentru locuinţe doar pentru sume mai mari faţă de cele acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei, potrivit unei propuneri a CSA, informează Mediafax.
"Consiliul Comisiei de Supreveghere a Asigurărilor (CSA) ia în calcul modificarea legislaţiei secundare, astfel încât toate societăţile de asigurare vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care le exced pe cele acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Potrivit Comisiei, modificarea legislaţiei secundare va reprezenta un element esenţial de sprijin pentru creşterea numărului poliţelor de asigurare obligatorie, emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
CSA are în vedere şi modificarea normelor puse în aplicare prin Ordinul 5/2009, în sensul de a majora comisionul plătit de PAID societăţilor care încheie poliţa de asigurare obligatorie pentru locuinţe, de la 10% până la 20% din valoarea primei de asigurare.
"Societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe în numele PAID, care sunt şi acţionari ai Pool-ului, şi-au asumat prin această calitate şi obiectivul principal stabilit de legislaţia în vigoare, respectiv cuprinderea în asigurarea obligatorie a fondului locativ din România. Cifrele centralizate de CSA arată că la sfârşitul lunii martie din acest an cele mai multe locuinţe din România erau asigurate printr-o poliţă facultativă, iar portofoliul gestionat de Pool intrase pe o puternică tendinţă de scădere. Considerăm că aceste modificări, odată ce vor fi aprobate, vor implusiona acţionarii PAID să intensifice activitatea de vânzare a poliţei de