"Spectrul plagiatului" bantuie Europa, dupa ce mai multi politicieni cu functii importante au fost acuzati de plagiat iar o parte au demisionat din aceasta cauza in ultimele 18 luni, ceea ce "zguduie" universitati europene respectate, scrie BBC intr-un articol de opinie semnat de un profesor de la o universitate din Berlin si ilustrat pe website cu fotografia lui Victor Ponta.
Mai multe tari europene, in special Germania, au considerat multa vreme ca nu este necesar sa arunce asupra plagiatului mai mult decat o privire superficiala, existand o incredere in puterea medicului academic si stiintific de a se curata singur, noteaza Debora Weber-Wulff, profesor de stiinte media si informatica la Universitatea de Stiinte Aplicate din Berlin.
Insa in luna februarie s-a descoperit ca ministrul Apararii din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, a plagiat mai multe pasaje in dizertatia de doctorat. Initial, cand presa a scris despre acest lucru, zu Guttenberg a negat ca ar fi facut ceva gresit, catalogand acuzatiile drept "absurde".
In cateva zile, mai multe persoane au format un grup wiki pe care l-au numit GutenlPLag Wiki in care au demonstrat ca ministrul a plagiat, si acesta a fost nevoit sa demisioneze.
Acelasi site a descoperi plagiatul altor persoane importante din Germania si are in prezent 27 de cazuri documentate.
Politicieni cu probleme similare exista si in alte parti din Europa, continua autorul, amintind de cazul lui Ioan Mang, care a stat in functia de minsitru al educatiei doar o saptamana inainte de a se retrage in urma unor acuzatii de plagiat.
Intre timp, premierul roman Victor Ponta a fost acuzat, intr-un articol din revista Nature, ca si-a plagiat o parte din lucrarea de doctorat. El neaga acest lucru si a fost sustinut de un consiliu de etica, scrie BBC, insa alte doua comisii au anunta