Acum cateva luni, analistii economici estimau ca perioada de recesiune se apropie de final si ca 2012 va fi anul care va aduce curba evolutiei economice inapoi pe trendul ascendent. Intre timp, prognozele au devenit incerte, tot mai multi experti estimand ca efectele crizei vor fi de durata.
Potrivit analistilor, iesirea din criza economica depinde, in mare masura, de restabilirea increderii in relatiile de business, iar asta nu tine neaparat de timp. Se poate intampla maine sau peste cativa ani.
Potrivit expertului James Gorwitch, de la firma de consultanta americana Johannson, ne aflam intr-un moment in care singura solutie pentru depasirea crizei o reprezinta stimularea economica. “Ideea de austeritate, ca panaceu universal, s-a dovedit falimentara”, afirma acesta.
“Ideea ca statele au adunat prea multe datorii si ca e timpul sa si le plateasca este falsa. Tot timpul statele au avut datorii”, afirma acesta.
Potrivit lui Bernard Baumohl, director executiv la Economic Outlook, business-ul are nevoie acum, mai mult ca oricand, de repere de stabilitate
De aceea, atentia mediului de afaceri se indreapta tot mai puternic catre stat, iar ajutorul acestuia devine fundamental. De la investitii in economie, la creditarea unor domenii considerate strategice precum infrastructura, la garantarea liniilor de finantare si la elaborarea unui cadrul fiscal adaptat crizei, oamenii de afaceri privesc cu sperante la autoritati.
Potrivit expertului, pentru a depasi criza, este nevoie de mesaje coerente si de masuri economice care sa diminueze neincrederea, sentimentul care afecteaza cel mai mult relatiile de business in prezent.
“Ineficienta masurilor luate de guverne, ezitarile "expertilor" si lipsa de perspectiva au facut ca neincrederea sa devina generala, iar pe acest fond, sistemul economic a ajun