Potrivit Ministerului Educaţiei, cele mai multe schimburi de bursieri se realizează în baza protocoalelor de colaborare semnate cu Ucraina, Federaţia Rusă, Grecia, Bulgaria, China, Turcia, Cehia şi Polonia. Anual, studenţii moldoveni pot obţine unul dintre cele peste 400 de granturi oferite de ţările gazdă.
Guvernul din Vietnam, de exemplu, oferă la moment pentru moldoveni 15 burse, câte cinci pentru studiile superioare, cele postuniversitare şi stagiile de cercetare ştiinţifică. Programul de şcoală începe cu un an de studiere a limbii vietnameze, însă limba de instruire este engleza sau franceza. Termenul limită de depunere a dosarului este 27 iulie, iar mai multe detalii referitoare la specialităţile propuse le găsiţi pe www.edu.md.
Universitatea Twente din Olanda oferă burse de masterat pentru cei mai buni studenţi din ţările non-europene la următoarele specialităţi: Matematică Aplicată, Inginerie Biomedicală, Sănătate, Comunicare, Nanotehnologie, Studii Europene, Administrare Publică şi altele. Valoarea grantului este de la 10.000 de euro pentru un an de masterat şi până la 22.500 - pentru doi ani de studii. Un alt tip de masterat disponibil pentru ţările în curs de dezvoltare este oferit de Guvernul Marii Britanii, pentru doritorii de a studia Sănătatea Publică.
Medicină în Anglia, muzeologie la Hollywood
Bursele se aplică pentru o perioadă de un an de cursuri teoretice plus 18 luni de proiect de cercetare. Şi Guvernul elveţian oferă pentru 2013 mai multe burse de studii la o serie de universităţi. Moldovenii pot aplica pentru granturi la ştiinţele aplicate unde banii (1.500 de euro lunar) sunt oferiţi pentru un an de studii, cu posibilitatea de a prelungi termenul, în cazul reuşitei academice. Tot în Elveţia sunt disponibile 10 burse de masterat la Universitatea Lausanne, pentru o perioadă de un an (15 septembrie-15 iulie). Un grant pe ca