Cotidianul francez Le Monde a publicat marţi o scrisoare intitulată "Să încetăm să ignorăm criza democratică din România". Scrisoarea publicată în secţiunea "Idei" a publicaţiei de stânga e semnată de oameni de ştiinţă, politologi, artişti şi profesori din Franţa.
România este într-o instabilitate politică cronică şi are dificultăţi când vine vorba să se doteze cu pârghii democratice. Noua tentativă de destituire a lui Traian Băsescu şi faptul că are loc după o criză politică declanşată de coabitare, după condamnarea pentru corupţie a unui fost premier, după acuzaţii de plagiat şi o polemică în jurul cui ar trebui să reprezinte România la Bruxelles ilustrează bine această instabilitate. Sunt în joc de fapt raporturile dintre politic şi justiţie, separarea puterilor şi deci statul de drept din România, arată autorii scrisorii.
"Presa franceză a rămas foarte discretă în privinţa acestui subiect, spre deosebire de cea germană sau de cea americană, care au insistat asupra mizelor europene ale acestei crize, care vine după derapajele autoritare din Ungaria", se arată în scrisoare.
Semnatarii ei propun Parlamentului European să vină cu soluţii care să garanteze că lupta politică împotriva austerităţii, atât în România, cât şi în restul Uniunii Europene, să nu se poată desfăşura încălcând valorile europene. "Suntem surprinşi", spun membrii comunităţii academice franceze, "că evenimentele sportive şi crizele economice par să atragă mai mult atenţia presei asupra unei ţări, decât atingerile aduse democraţiei. Regretăm şi că Guvernul francez a păstrat tăcerea asupra acestor probleme", este fraza cu care se încheie scrisoarea publicată de Le Monde.
Cine sunt însă semnatarii? Printre ei se numără Lydia Coudroy de Lille, profesor la Universitatea din Lyon şi autor al mai multor studii despre România, inclusiv "Comunismul şi elitele în Europa centrală