Un studiu al oamenilor de ştiinţă americani a arătat că muşcătura unei căpuşe poate avea ca efect secundar dezvoltarea unei alergii severe la carnea roşie.
Un grup de cercetători de la Universitatea Virginia Commonwealth din SUA a descoperit acest efect necunoscut după ce au observat că pacienţii din sud-estul Statelor Unite care au fost muscaţi de căpuşe au dezvoltat anafilaxie, o reacţie alergică dură, la carnea roşie. Aceasta se manifestă prin urticarie şi cu alte simptome tipice alergiilor, la 3-6 ore după muşcătură.
După ce au analizat cazurile mai multor pacienţi, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice şi mecanismul prin care căpuşele provocau această alergie. Imediat după muşcătura insectelor, în sângele victimelor au fost produşi anticorpi care acţionează contra unui carbohidrat, alpha-gal, specific căpuşelor. Conform descoperă.ro, această substanţă este prezentă şi în carnea roşie, astfel că atunci când victimele căpuşelor consumau acest aliment, sistemul imunitar activa eliberarea de histamină, provocând reacţia alergică severă.
Autorii studiului publicat în Springer, afirmă că aceasta este prima alergie identificată de medicină în care reacţia alergică este provocată de un carbohidrat, nu de o proteină. De asemenea, este pentru prima dată când cercetătorii descoperă o alergie cu efect întârziat, ce nu se manifestă imediat după expunerea la factorul alergen.
Un studiu al oamenilor de ştiinţă americani a arătat că muşcătura unei căpuşe poate avea ca efect secundar dezvoltarea unei alergii severe la carnea roşie.
Un grup de cercetători de la Universitatea Virginia Commonwealth din SUA a descoperit acest efect necunoscut după ce au observat că pacienţii din sud-estul Statelor Unite care au fost muscaţi de căpuşe au dezvoltat anafilaxie, o reacţie alergică dură, la carnea roşie. Aceasta se manifestă prin urticarie