Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), administratorul judiciar al companiei controlată de stat Fortus Iaşi – aflată în insolvenţă din cauza unor datorii de peste 50 mil. euro, a depus recurs la setinţa tribunalului sindic Târgu Mureş care a decis intrarea firmei în faliment.
Sentinţa judecătorilor din 22 iunie a respins planul de reorganizare al producătorului de utilaj greu pe motiv că este nelegal şi împotriva ordinii publice.
„Aspectele de legalitate ale planului propus de administratorii judiciari și aprobat de Adunarea Generală a Creditorilor fuseseră analizate și în cadrul analizei contestațiilor formulate de salariații disponibilizați și de MetalExportImport. Cum contestațiile au fost respinse, s-a constat implicit că planul este legal. În plus, aspectele de legalitate invocate de Instanța mureșeană se bazează pe alegerea pe care a făcut-o judecătorul sindic între un text legal explicit și o interpretare a acestuia, dând câștig interpretării în detrimentul evidenței“, se arată într-un comunicat al administratorului judiciar.
Instanța susține că se încalcă ordinea publică prin faptul că furnizorii față de care Fortus are calitatea de consumator captiv nu vor putea să-și recupereze contravaloarea serviciilor prestate, deși sunt obligați să își furnizeze serviciul în continuare. Reprezentanţii CITR consideră argumentul instanței ca fiind ilegal, în condițiile în care articolul 38 din Legea Insolvenței impune obligativitatea furnizării serviciilor.
Aceştia mai acuză decizia pe motiv că nu este bazată pe o expertiză. „Dacă judecătorul a avut dubii asupra eficienței planului, acesta trebuia analizat de către un expert, potrivit legii, iar judecătorul ar fi trebuit să se pronunțe în baza analizei efectuate de o persoană de specialitate. Cum această expertiză lipsește, instanța nu are calitatea să aprecieze oport