Creşterea economică din România în 2012 va fi mai mică decât se estimase. Mai exact, va fi de 0,8% şi nu de 1,2%. Aprecierea îi aparţine Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Dacă anul acesta, creşterea ar urma să fie de 0,8%, anul viitor ea va fi de 1,8%, în loc de 2,6%. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare prezintă pentru această revizuire două cauze. Prima ar fi situaţia externă dificilă, respectiv recesiunea din zona euro, iar a doua, criza politică internă declanşată în iulie. Cei doi factori ar putea afecta semnificativ Produsul Intern Brut pe termen scurt, se arată în raportul BERD. Totuşi, notează instituţia, sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă.
Prognoza este valabilă şi pentru restul Europei de est. BERD vede o incertitudine ridicată a perspectivelor economice pe termen scurt. Principalul risc e legat de vulnerabilităţile sectorului financiar, având în vedere că cea mai mare parte a sistemului bancar este controlată de instituţii de credit din străinătate. În ansamblu, creşterea economică din Europa de est va fi de 0,7%. Trei dintre statele din regiune vor înregistra contracţie în acest an: Slovenia (2%), Ungaria (1,3%) şi Croaţia (1,2%). Pentru Polonia, BERD a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere economică, de la 2,7% la 2,9%, în timp ce pentru Bulgaria a menţinut-o la 1,2%.
Informaţiile vin la o zi după altă prognoză îngrijorătoare privind producţia industrială din zona euro. Activitatea din sectorul privat din toate cele 17 state ce folosesc moneda euro, inclusiv Germania, a scăzut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv. Contracţia a fost de 0,6% în al treilea trimestru, potrivit innstituţiei financiare Markit Economics. Producţia manufacturieră din Germania, de pildă, a căzut la cel mai scăzut nivel din ultimii trei an