O suprafaţă neobişnuit mare de gheaţă din Groenlanda s-a topit. Descoperirea a fost făcută de specialiştii NASA cu ajutorul sateliţilor.
Fenomenul este unul fără precedent, avertizează cercetătorii NASA. Experţii susţin că porţiunea de gheaţă topită este extrem de mare, depăşind ca mărime zona topită detectată în ultimele trei decenii de sateliţi.
Şi mai îngrijorător este faptul că topirea gheţarilor a avut loc în zona din Groenlanda cu cele mai joase temperaturi şi cu cele mai mari altitudini.
Zona cu gheaţă topită din Groenlanda s-a mărit, în numai patru zile, de la 40% la 97%.
Chiar dacă este normal ca pe timpul verii să se topească porţiuni de gheaţă, viteza şi amploarea acestui fenomen îi îngrijorează pe cercetători.
Oamenii de ştiinţă au descris fenomenul ca fiind neaşteptat şi „extraordinar”.
Potrivit NASA, întreaga suprafaţă îngheţată a Groenlandei, care are o grosime de 3 kilometri, s-a topit într-un anumit grad.
“În momentul în care observi că gheaţa începe să se topească în zone în care nu ai mai detectat acest fenomen, începi să te întrebi ce se petrece”, a declarat Waleed Abdalati, şeful cercetătorilor NAS, citat de BBC News.
“Este un semnal îngrijorător. Ne va lua ani întregi să descifrăm semnificaţia lui exactă”, a adăugat cercetătorul.
Până în prezent, cea mai întinsă porţiune dezgheţată observată cu ajutorul sateliţilor a fost de 55% din suprafaţa totală îngheţată a Groenlandei.
Cu numai câteva zile în urmă, o imagine realizată cu ajutorul sateliţilor a arătat cum un uriaş aisberg s-a desprins din banchiza Groenlandei.
Gheţarul desprins are o suprafaţă de 250 de kilometri pătraţi, adică de două ori mai mult decât insula Manhattan din New York.
O suprafaţă neobişnuit mare de