Scumpirea produselor agricole, ca urmare a secetei care a cuprins toată țara, coroborată cu deprecierea masivă a leului, va afecta serios buzunarele românilor.
Deși se anunța a fi un an agricol bun (nu la fel de bun ca 2011, care a fost unul de excepție), anul 2012, marcat, iată, de o secetă prelungită, care a cuprins întreaga țară, ar putea fi unul dintre cei mai slabi ani pentru agricultura românească. Deja, seceta a diminuat 20%-25% din producția de grâu, orz și orzoaică, iar la porumb și floarea-soarelui pierderile se anunță a fi și mai mari.
Pâinea se va scumpi
Unul dintre cei mai mari fermieri din România, senatorul Culiță Tărâță, ne-a declarat: „Situația este dezastruoasă. Pe terenurile cultivate de noi, la grâu pierderile sunt de 35%-40%, iar la porumb și floarea-soarelui pierderile vor fi și mai mari, de circa 50%. Din câte am văzut, seceta face ravagii în toată țara. Ca urmare, este inevitabilă creșterea prețului pâinii și al celorlalte produse dependente de agricultură“. În opinia lui Culiță Tărâță, poblema numărul unu a agriculturii românești rămâne apa pentru irigații. „Guvernanții nu vor să înțeleagă că ar fi nevoie de 2,5 miliarde de euro pentru a reabilita și a pune în funcțiune sistemul de irigații, bani care s-ar amortiza în doi, hai să zicem, în maximum trei ani. Spun asta din proprie experiență, pentru că eu am făcut investiții de 30 de milioane de euro în irigații și în doi ani s-au amortizat“, ne-a spus Culiță Tărâță.
Și cartofii vor fi mai scumpi
Seceta prelungită a afectat serios și culturile de cartofi din Transilvania. În județul Covasna, de exemplu, au fost afectate mai mult de jumătate din culturile de cartofi, dar și alte culturi. Directorul Direcţiei Agricole, Könczei Csaba, a declarat că în pericol sunt şi fâneţele pârjolite de soare și, ca urmare, seceta afectează şi crescătorii de animale.