Agenţia de evaluare financiară Moody's a lovit trei bastioane europene ale ratingurilor maxime din cauza posibilităţii ca Grecia să iasă din zona euro, presa internaţională vorbeşte de zece oraşe italiene în pericol de faliment, iar Spania se finanţează în continuare prea scump pentru a rezista pe pieţele financiare.
Cu toate acestea, analiştii nu sunt îngrijoraţi de soarta euro, considerând că moneda unică poate rezista multor lovituri şi că prăbuşirea ei este improbabilă.
Euro s-a depreciat luni la 1,2067 dolari pe unitate, cel mai redus nivel de după iunie 2010, şi a atins minimul ultimilor 12 ani faţă de yen, respectiv 94,23 yeni pe unitate. Ieri, euro se tranzacţiona la 1,2113 dolari pe unitate şi la 94,78 de yeni pe unitate la ora 9:57 GMT.
Dealerii şi analiştii spun că dacă moneda europeană scade sub pragul psihologic de 1,2 dolari, cursul se poate îndrepta spre minimul de 1,1875 atins în iunie 2010, scrie CNBC.
Emma Lawson, analist la banca naţională a Australiei, consideră că euro se poate deprecia sub 1,2 dolari pe unitate, dar un declin rapid este improbabil. Ea se aşteaptă ca euro să-şi revină şi să urce cu 4%, la 1,26 dolari, până la sfârşitul acestui trimestru. "Ne aşteptăm ca economia să se stabilizeze, iar piaţa să devină mai încrezătoare în capacitatea guvernului de a controla criza. Însă nu excludem valuri de aversiune faţă de risc şi slăbiciuni pe termen scurt", a spus ea.
Euro a scăzut cu peste 5% anul acesta, înregistrând cea mai slabă performanţă dintre cele zece valute importante ale lumii. Puterea yenului nu s-a schimbat prea mult, în timp ce dolarul a urcat cu aproape 2%, notează Bloomberg.
Callum Henderson, analist la Standard Chartered, se aşteaptă ca euro să scadă la 1,18 dolari pe unitate în următoarele luni.
Dar va ajunge euro la paritate cu dolarul până la sfârşitul anulu