Marin Condescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine-Energie, îl ameninţă pe preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, cu un proces penal dacă nu îşi va retrage, public, afirmaţiile făcute în urmă cu câteva zile, cu privire la faptul că angajaţi ai EMC Rovinari din cadrul CE Oltenia sunt împiedicaţi de către şefi să-şi exercite dreptul de vot, la referendumul de duminică. Condescu neagă că vreun lider sindical din sectoarele minier şi energetic ar fi reţinut cărţile de identitate ale subordonaţilor pentru a nu participa la vot şi îl acuză pe Călinoiu că s-a asociat cu un infractor de drept comun pentru a intoxica opinia publică.
Călinoiu cere în continuare instituţiilor statului să-şi facă treaba şi spune că încercarea unei părţi din mişcarea sindicală de a subordona şi subjuga salariaţii este ilegitimă şi poate încălca grav legea.
Călinoiu, somat să-şi retragă public afirmaţiile
Ion Călinoiu declara, în urmă cu câteva zile, că la Rovinari salariaţii sunt împiedicaţi să-şi exercite dreptul constituţional de vot de către şefii lor, care le reţin cărţile de identitate până după referendum. Afirmaţiile sale au declanşat imediat o anchetă din partea poliţiei, mai ales că acesta a cerut ca organele statului să se autosesizeze, aşa că au fost interogaţi trei lideri de sindicat şi 15 angajaţi ai EMC Rovinari, dar şi o reacţie promptă din partea lui Marin Condescu, care şi-a exprimat punctul de vedere într-un comunicat de presă.
Liderul FNME dezaprobă declaraţiile lui Călinoiu şi spune că indiferent de miza politică care a stat la baza acestora, sunt „inadmisibile şi iresponsabile”. Condescu susţine că niciun lider de sindicat din USM Oltenia şi FNME nu „s-a pretat la acţiuni de genul celor inventate de către preşedintele Consiliului Judeţean Gorj”. În acelaşi comunicat de presă, sindicalistul afirmă că este regretabilă asocierea lui