Corupţia este un fenomen care se lipeşte de cei aflaţi la guvernare, de cei care deţin pârghiile puterii şi de cei care pot să decidă în legătură cu folosirea bugetului de stat, a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar.
Reporter: În data de 12 august - când vă expiră delegarea la conducerea DNA - se împlinesc exact şapte ani de la numirea ca procuror-şef al acestei instituţii specializate. A devenit DNA instrumentul de lucru împotriva corupţiei? Ca să-l citez pe consilierul preaderare spaniol David Madero, desemnat pentru sprijinirea înfiinţării instituţiei.
Daniel Morar: Da, a devenit. Şi nu doar pentru consilierul David Martinez Madero, ci şi în viziunea Comisiei Europene şi a experţilor Comisiei Europene. Vedeţi că în ultimul raport de ţară se spunea că performanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie în investigarea cazurilor de mare corupţie poate fi considerată unul dintre bunurile câştigate, unul dintre cele mai de seamă lucruri din România postaderare. Deci categoric că DNA-ul este perceput acum şi de partenerii externi, şi de public, şi de corpul magistraţilor în ansamblu ca instrumentul care trebuie să combată corupţia la nivel înalt în România.
Rep.: L-am indicat pe procurorul spaniol pentru că a fost singura persoană care a recunoscut că fostul PNA avea ciuntite competenţele şi că practic din 2005 s-a văzut clar voinţa ca acest instrument să devină unul chiar de combatere a corupţiei...
D.M.: Da, el a fost, din partea Spaniei, partenerul nostru în programele de twinning, el ştia că, odată cu decizia Curţii Constituţionale, care spunea că PNA nu mai poate cerceta parlamentari, competenţele sunt ciuntite. Adică aveam un Parchet specializat, un Parchet dotat pentru a instrumenta astfel de cazuri, dar nu avea competenţa şi, într-adevăr, în toamna lui 2005, când s-