Din cauza secetei care pârjoleşte România de peste trei săptămâni, vegetaţia s-a uscat şi a devenit aproape la fel de inflamabilă ca benzina. Adică ia foc într-o secundă chiar şi de la o scânteie. Din cauza secetei care pârjoleşte România de peste trei săptămâni, vegetaţia s-a uscat şi a devenit aproape la fel de inflamabilă ca benzina. Adică ia foc într-o secundă chiar şi de la o scânteie.
Pe acest fond, în ţara noastră s-au înregistrat peste 12 incendii - unele izbucnite natural, dar cele mai multe provocate de mâna omului - cel mai puternic fiind în Bucegi, unde pădurea Casei Regale arde de o săptămână. Desigur, aceste incidente au prins autorităţile pe picior greşit. La Buşteni, de pildă, în lipsă de elicoptere de intervenţie, care erau fie în revizie, fie în reparaţii, pompierii au urcat pe jos la cota 1.700 cu sticle cu apă pentru a stinge pădurea în flăcări - probabil sub privirile amuzate ale caprelor negre de pe stânci. Când şi-au dat seama că nu e de glumă, autorităţile au găsit resurse pentru a trimite aparate de zbor împotriva flăcărilor, inclusiv un avion închiriat în acest scop de Casa Regală.
Până acum, focul a cuprins vegetaţia în 12 judeţe şi în Bucureşti. Cele mai mari incendii au fost înregistrate în Prahova, Alba, Braşov, Hunedoara şi Gorj. Au ars aproximativ 170 de hectare de vegetaţie, majoritatea în zona alpină. Straniu este faptul că seceta prelungită a aprins iarba uscată chiar şi în judeţele Covasna şi Harghita, adică zonele cele mai reci din ţară, supranumite “polul frigului din România”. În Harghita au ars săptămâna trecută 75 de hectare de pădure, iar în Covasna 3 hectare.
Vegetaţia a ars cu putere, ieri, pe marginea Căii Văcăreşti / foto: Gabriel Miron
Iarba uscată din zona Văcăreşti, în apropierea lacului supranumit Delta Bucureştiului, a luat foc din cauze necunoscute, luni după-amiază. Două maşini