De la începutul crizei, China a investit masiv în Grecia. În următoarele luni, guvernul de la Atena va lansa la presiunile creditorilor internaţionali un vast program de privatizări, iar companiile chineze vor să câştige primele contracte, scrie La Tribune, care vorbeşte de un adevărat "plan Marshall" al Chinei pentru Grecia, stat aflat în al cincilea an de recesiune.
"În 1972 schimburile comerciale dintre Grecia şi China se situau la un milion de dolari. În 2012, comerţul greco-chinez se ridică la mai mult de patru miliarde dolari", a spus Constantine Yannidis, preşedintele Camerei de Comerţ Chino-Elene. Anul acesta, exporturile Greciei către China pur şi simplu au explodat, în primul trimestru acestea crescând cu 250% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Bumbacul, marmura şi vinurile greceşti sunt produsele cele mai căutate de chinezi. Ca semn al apetitului Imperiului de Mijloc, între 2006 şi 2010 China şi-a majorat investiţiile în industria greacă de 1.000 de ori.
"Grecia nu este doar poarta de intrare în Europa, ci şi o cale de acces la Marea Neagră, spre Orientul Mijlociu şi Balcani", explică analistul Spyros Kouvelis, fost ministru delegat pentru afaceri externe. De pe această poziţie strategică, China vrea să investească mai mult în energie şi transporturi şi să profite din plin de planul de 28 de privatizări al guvernului de la Atena.
"Chinezii şi ruşii sunt foarte interesaţi de compania publică de căi ferate. China este, de asemenea, foarte atrasă de companiile de turism şi de construcţii", a spus Areti Skafidaki, secretar-şef în Ministerul de Afaceri Externe. Scos la vânzare, cheiul numărul unu al portului din Pireu reprezintă prioritatea gigantului maritim Cosco. Dacă îi va reuşi achiziţia, compania chineză, deja instalată pe cheiul numărul doi, va ajunge să deţină integral portul Atenei, de la management la logistică. În 20