Victor Ponta vrea scăderea la 9% a TVA-ului la alimente, din 2013. Însă, e greu de crezut că FMI va fi de acord. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
TVA-ul la produsele agricole se va reduce de la 1 ianuarie 2013, de la 24% la 9%, a anunţat premierul Victor Ponta, principalele efecte vizate fiind reducerea evaziunii fiscale care reprezintă 80% din piaţă, dar şi ieftinirea alimentelor.
Reducerea TVA-ului la alimente este o măsură intens disputată în ultima vreme de partidele politice din România. De altfel, colectările de TVA au reprezentat în 2011 26,4% din veniturile statului, taxa pe valoare adăugată ocupând a doua poziţie într-un top al taxelor încasate la buget, după contribuţiile sociale.
În acelaşi timp, atât Banca Mondială, cât şi FMI nu au agreat această idee, deoarece "două tipuri de TVA ar complica mult sistemul de colectare a taxei", după cum declara în urmă cu câteva luni fostul şef al misiunii FMI în România. În plus, încasările mai mici din TVA ar însemna un deficit bugetar mai mare. Ponta spune însă că nu este cazul să ne facem griji, pentru că "niciodată cei de la FMI nu vor veni să ne spună cum să facem taxele în România".
Birocrație stufoasă, ca de obicei
În afară de obiecțiile pe care le-ar putea avea FMI și Uniunea Europeană, mai există și problema complexității noii taxe. Propunerea premierului este ca din cota de 24% colectată la buget, 9% să rămână la stat, iar 15% să se întoarcă la producători, ”în măsura în care prezintă facturi, iar toate operațiunile fiscale sunt legale”. Asta ar însemna punerea la punct a unor proceduri, parcurgerea unor pași birocratici de către producătorii agricoli și în final mult timp pierdut.
Mai mult, returnarea unei părți a TVA doar pentru alimentele de bază are șanse reduse să elimine evaziunea fiscală. Mai mulți analiști economici, dar și producători de alimente, au avertizat din luna mai, de la