Judecând felul în care statele afectate și instituțiile financiare internaționale au gestionat criza până în prezent, publicația financiară „Financial Times” consideră că, fără a trage concluzii premature, acest răspuns nu va fi considerat drept un model de urmat pentru viitoarele guverne.
Publicația financiară „Financial Times” consideră că Fondul Monetar Internațional a fost afectat puternic, săptămâna trecută, după ce scrisoarea de demisie a lui Peter Doyle, important oficial al FMI timp de 20 de ani, a fost publicată de postul de televiziune CNN. În această scrisoare, Doyle acuză instituția financiară că, din cauza prejudecăților persistente în favoarea statelor europene și „aversiunii analitice față de risc”, aceasta nu a putut avertiza cu privire la izbucnirea crizei.
Află de ce Der Spiegel consideră că FMI analizează retragerea sprijinului financiar pentru Grecia
Pierderea obiectivității
Pe lângă faptul că FMI a eșuat în a lua măsuri de prevenire a crizei, intensificarea acesteia în Spania și creșterea probabilității ca acest stat să aibă nevoie de asistență financiară completă din partea instituțiilor internaționale, a dus la acuzația că implicarea fondului în salvarea financiară a Greciei, Irlandei și Portugaliei a îngreunat capacitatea acestuia de a analiza și a prezenta obiectiv problemele zonei euro.
„Financial Times” consideră că nu este prima oară când FMI ascunde sub covor neliniștile cu privire la țările în care programele de asistență financiară nu au rezultatele scontate, cel mai notoriu exemplu fiind creditarea dezastruasă a Argentinei în anii dinaintea intrării acestei țări în incapacitate de plată, în 2001.
Reticența FMI de a-și asuma responsabilitatea pentru precipitarea crizei încurajează această instituție să țină robinetul de lichidități deschis chiar dacă acest lucru va afecta negativ le