Tuberculoza reprezintă cea mai importantă ameninţare la adresa sănătăţii publice din România. Ţara noastră se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de cazuri.
În România, zilnic se înregistrează 55 cazuri de tuberculoză şi 4 persoane mor din această cauză, adică 1.200 - 1.500 de oameni pe an. Aceasta este realitatea pe care mulţi Români trebuie să o înfrunte.
Tratamentele sunt foarte costisitoare, iar discontinuitatea recuperării face ca bolnavii să înmulţească numărul de bolnavi de tuberculoză multi-drog rezistentă şi extensiv rezistentă.
„Peste câteva zile vor începe Jocurile Olimpice, unde nu ştim câte medalii vom lua. Dacă ar exista o olimpiadă a bolilor în cadrul Uniunii Europene, România ar avea asigurate două medalii de aur: la proba de Tuberculoză sensibilă la tratament şi la cea de Tuberculoză multi-drog rezistentă", a declarat Dr. Silvia Asandi, Director General Fundaţia Romanian Angel Appeal.
Un număr important de persoane cu Tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR) şi XDR rămân nediagnosticate. Spre exemplu, anul trecut au fost diagnosticate doar 384 faţă de cel puţin 1.000 - cifra estimata de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
„Din cazurile diagnosticate cu MDR-TB în România, doar 15% se vindecă, restul, alături de cele nediagnosticate cresc în permanenţă rezervorul epidemiologic, transformând România în focar de TB-MDR şi XDR. Cu alte cuvinte, oriunde mergem, oricine suntem - muncitori, personal medical, profesori, avocaţi, persoane asistate social, diplomaţi, şomeri, elevi, studenţi etc. - suntem expuşi zi de zi aceluiaşi risc de a contracta TB şi TB-MDR, doar pentru că RESPIRĂM!", adaugă Asandi.
Prin campania „Stă în puterea ta să salvezi vieți! Acționează astăzi pentru o Românie fără Tuberculoză!", o echipă formată din 18 organizaţii încearcă s