Un ofiţer al marinei canadiene, arestat în ianuarie sub acuzaţia de spionaj, ar fi putut dezvălui "unei entităţi străine" informaţii confidenţiale obţinute de Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, potrivit presei australiene de miercuri, relatează AFP.
Ofiţerul Jeffrey Paul Delisle, care lucra la Centrul de Comunicaţii şi Informaţii al Marinei din Halifax (sud-estul Canadei), a fost inculpat în ianuarie de către justiţia canadiană.
La scurt timp după aceasta, mai mulţi diplomaţi ruşi aflaţi la posturi în Canada au fost expulzaţi. Ministerul rus de Externe a dezminiţit orice legătură între cele două evenimente.
Potrivit publicaţiei Sydney Morning Herald, ofiţerul canadian ar fi vândut şi Moscovei informaţii obţinute prin interceptarea semnalelor (radio şi radar) de Statele Unite, Australia, Marea Britanie şi Noua Zeelandă.
Aceste informaţii sunt "clasificate", având un grad de confidenţialitate mai ridicat decât cele dezvăluite de militarul american Bradley Manning, presupus informator al site-ului WikiLeaks, potrivit cotidianului care citează surse din cadrul serviciilor de informaţii australiene.
Cazul Jeffrey Paul Delisle a fost tema discuţiilor între oficiali de rang înalt australieni şi canadieni, dar a făcut şi obiectul unei reuniuni internaţionale secrete în Noua Zeelandă la începutul anului, potrivit ziarului.
"Comunitatea serviciilor de informaţii care se ocupă de interceptarea semnalelor (radio şi radar) este foarte restrânsă, facem schimb de informaţii în special cu Statele Unite, Marea Britanie şi Canada", a declarat un fost ofiţer australian din acest domeniu.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului australian al Apărării a declarat că Guvernul nu comentează informaţiile legate de serviciile secrete.
În Canada, Delisle este pasibil de o pedeapsă cu închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat. @N_