• Tot mai multi ieseni apeleaza la serviciile unor firme de paza pentru a-si asigura locuinta cu sisteme electronice de supraveghere • Speriati de infractionalitatea crescuta pe timpul crizei, multe persoane se grabesc sa previna orice atac in propriile locuinte si nu asteapta inevitabilul • Convinsa de preot ca nu are fantome care dau iama la castravetii murati, o pensionara din Iasi a solicitat camere video la camara
Iesenii care au fost agresati sau au suferit prejudicii in urma unor spargeri de locuinte sunt primii interesati de achizitionarea unor sisteme electronice de protectie a locuintelor. Reprezentantii firmelor de profil se confrunta cu o cerere tot mai mare de asigurare a locuintelor cu sisteme video sau de alarmare. Speriati de numarul mare de spargeri de locuinte, multi ieseni sunt interesati sa previna si nu asteapta s-o pateasca. "Multi dintre ei, chiar daca au fost afectati de criza, au inteles ca unul dintre elementele cele mai «dezvoltate» este infractionalitatea, fapt ce i-a condus la ideea de a se proteja si de a-si proteja bunurile", declara Marius Moldoveanu, director executiv SC GIP EST SRL.
Majoritatea clientilor apeleaza atat la sisteme de supraveghere, cat si la cele de detectie care au senzori ce declanseaza sistemul de alarma. Camerele de supraveghere video nu pot fi montate chiar oriunde, scopul lor trebuie sa fie acela de a preveni, descuraja, de a detecta si nu pentru amuzament. Cu un abonament cuprins intre 120 si 180 de lei pe luna, firmele specializate ofera chiar si un numar de interventii gratuite. "Un abonament standard intre 120 si 180 de lei pe luna cuprinde trei interventii gratuite. Mai sunt si beneficiari care se joaca, vor sa vada in cat timp ajungem la ei", precizeaza Danut Gheorghita, reprezentantul IGS Iasi.
Muraturile, sub control
De-a lungul timpului, iesenii au dor