Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca vrea sa scada TVA la alimente la 9%, masura benefica atat pentru producatori, cat si pentru consumatori, potrivit patronatelor.
"Sustin introducerea de la 1 ianuarie, cu toate implicatiile ideii de TVA diferentiat pentru produsele alimentare, de 24%, din care 9% sa mearga la buget si 15% sa fie rambursat producatorului", a precizat prim-ministrul.
Ponta vrea TVA de 9% la alimente, de la 1 ianuarie
Presedintii patronatelor din industria agro-alimentara chestionati de Ziare.com au spus ca aceasta masura va avea numeroase implicatii pozitive, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori.
In primul rand, o scadere a TVA-ului de la 24% la 9% ar trebui sa determine, cel putin teoretic, scaderea pretului la raft cu 15% si reducerea evaziunii fiscale.
Presedintelele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, sustine ca preturile se vor alinia abia dupa 2-3 luni de la intrarea in vigoare a legii, motivul fiind acela ca nu toti comerciantii vor aplica reducerea din prima zi.
"Insa, in aceasta situatie, daca isi vor pastra un adaos comercial mai mare, vor plati mai multi bani la stat, astfel ca, referindu-ma la acestia, in maxim trei luni se vor aseza preturile, pentru ca vor fi obligati sa scada si ei preturile, daca concurenta va face acest lucru", a mentionat acesta.
El a apreciat ca reducerea reala de preturi la raft va fi, in medie, de 10%.
Si presedintele Romalimenta, Sorin Minea, saluta decizia Guvernului.
"Masura reprezinta o gura de oxigen pentru productie si procesare si la o ieftinire pentru consumatorul final. In acelasi timp, avand in vedere trendul ascendent la produsele agro-alimentare, o reducere a TVA va duce, cel mult, la stabilizarea pretului la raft. Dar, teoretic, scaderea de