Angajaţii români din multinaţionale care şi-au negociat cu angajatorul salariile în euro ar putea încasa venituri nete mai scăzute din cauza deprecierii cursului, având în vedere că bugetele de salarii sunt stabilite la un curs euro-lei agreat la începutul anului.
"Am salariul în euro, dar îl primesc în lei, la un curs de puţin peste 4,2 lei/euro, stabilit în urmă cu un an şi jumătate. Există o clauză în contract prin care se actualizează cursul la care se plătesc salariile dacă evoluţia cursului leu- euro deviază cu mai mult de 10% faţă de cea stabilită iniţial, aşa că eu m-aş bucura dacă ar trece de 4,7-4,8 lei/euro, pentru că mi-ar creşte salariul în lei. De regulă, salariile în euro se stabilesc la nivelul mediu al cursului de anul trecut sau la nivelul cursului din prima zi din an", a spus Mihai, consultant în management la o multinaţională de pe piaţa locală de profil.
În alte companii în care se plătesc salarii în euro, acestea sunt actualizate în funcţie de evoluţia cursului în ultimele trei luni, iar în alte multinaţionale salariile în euro se actualizează numai dacă există un decalaj de 5, 10 sau chiar 15% între valoarea cursului la care s-a stabilit iniţial şi valoarea actuală.
"Sunt prea puţine companii care au negociat salariile în euro, majoritatea le-au stabilit în lei. Expaţii au salariile negociate în euro, dar la un curs stabilit la începutul anului, de până la 4,3 lei/euro. Contează foarte mult pentru o companie cursul mediu la care şi-a stabilit bugetul de cheltuieli la începutul anului, pentru că nu poate plăti salarii bugetate la un curs de 4,3 lei/euro la cursul de 4,6 lei", a spus Florin Godean, country manager al grupului cu activităţi în domeniul serviciilor de resurse umane Adecco.
Practic, un manager cu un salariu stabilit cu angajatorul la începutul anului de 4.000 de euro, la un curs de 4,3 lei, va primi luna ace