Se cam încinge hora prin judeţ înaintea referendumului de duminică. Poliţia se „autosesizează” rapid după declaraţiile publice privind împiedicarea minerilor de a participa la vot. Ortacii sunt audiaţi pe la posturile de poliţie din Bîlteni şi Rovinari. Liderii de sindicat dau şi ei cu subsemnatul la organe. Condescu şi Călinoiu se calcă cu mânie pe bombeuri. Ruşeţ le atrage atenţia, public, democrat liberalilor cu privire la situarea lor în afara partidului dacă merg la vot. Jurnaliştii de gherilă transpiră abundent pe taste scriind după dictare, coordonaţi de la pupitru de aşa numiţii „puşcăriabili”. Într-o singură ediţie a unui cotidian apar şase editoriale, ba chiar opt – toate respectând, bineînţeles, linia editorială. Îndoctrinaţi şi manipulaţi inconştient de Antene, unii sunt capabili chiar de violenţe. Fie ele şi imaginare. Un defect major al multor semeni este că nu vor să gândească cu capul lor şi decât să facă un mic efort intelectual preferă să preia ideile interesate ale aşa zişilor lideri de opinie, analişti de mucava.
Detaşat, dar nu indiferent, privesc/citesc reacţiile unora pe care-i bănuiam a fi oarecum cerebrali. M-am înşelat. Acţiunile unor persoane, în aceste zile, sunt de-a dreptul uluitoare. Interesul politic depăşeşte raţiunea.
Fără nicio legătură cu această ipoteză, reacţiile liderului sindical Marin Condescu şi ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, cu referire la presiunile la care au fost supuşi minerii pentru a-şi lăsa la serviciu cărţile de identitate, în scopul neparticipării la referendum, întăresc supoziţiile cu privire la relaţia tensionată dintre USL şi sindicatele din minerit. Atenţionarea cu răspunderea penală, pe de o parte, şi acuze privind subjugarea salariaţilor, din partea unei facţiuni a mişcării sindicale, de cealaltă parte, sunt atitudini extrem de dure ale unor personaje de prim rang din jud