Ne-am obişnuit să-l vedem afişat lângă televizoare sau frigidere, dar nu toţi ştim că ar trebui să-l avem şi pentru propria noastră casă, mai ales atunci când vrem să o vindem sau să o închiriem. Certificatul energetic e obligatoriu în aceste cazuri şi îi arată viitorului proprietar sau chiriaş cât va cheltui vara, ca să aibă răcoare în casă, şi iarna, ca să aibă căldură. Ne-am obişnuit să-l vedem afişat lângă televizoare sau frigidere, dar nu toţi ştim că ar trebui să-l avem şi pentru propria noastră casă, mai ales atunci când vrem să o vindem sau să o închiriem. Certificatul energetic e obligatoriu în aceste cazuri şi îi arată viitorului proprietar sau chiriaş cât va cheltui vara, ca să aibă răcoare în casă, şi iarna, ca să aibă căldură.
Conform Legii 372/2005, actul notarial de vânzare-cumpărare a unei locuinţe nu se poate încheia fără acest certificat energetic. Documentul trebuie întocmit de către un auditor specializat, în urma unui calcul termo-tehnic efectuat asupra imobilului respectiv şi este valabil 10 ani. Pentru evaluare, se ţine cont de tipurile de materiale folosite la construcţie, de îmbunătăţirile aduse clădirii, de gradul de expunere la temperaturile exterioare (la soare, la vânt etc.) ori dacă izolaţiile sunt suficiente pentru ca imobilul să facă faţă vara temperaturilor foarte ridicate şi iarna, frigului.
Cele mai eficiente sunt în clasa A
După toate aceste calcule, locuinţa respectivă primeşte o încadrare într-o clasă energetică de la A la G, unde A reprezintă eficienţă maximă la capitolul consumuri, iar G, facturi extrem de mari la căldură, iluminat sau apă caldă, adică un apartament care trebuie evitat. Potrivit specialiştilor însă, clasa energetică A se acordă doar în cazuri extreme şi mai ales la imobile noi, special proiectate şi construite ca să te ajute să faci economie la plata facturilor, în timp ce clasele B şi C sunt spe