Aproape un sfert dintre cele 115 milioane de produse sunt medicamente
Serviciile vamale din UE au reţinut, anul trecut, aproape 115 milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), faţă de 103 milioane în 2010, a anunţat ieri Comisia Europeană, precizând că numărul de cazuri interceptate a crescut cu 15 % în comparaţie cu 2010. Valoarea mărfurilor interceptate a fost de aproape 1,3 mld. euro, faţă de 1,1 mld. euro în 2010, potrivit raportului anual al Comisiei privind acţiunile serviciilor vamale pentru protejarea DPI.
Principalele categorii de articole oprite în vamă au fost medicamentele (24 %), materialele de ambalaj (21 %) şi ţigările (18 %). Produsele de folosinţă zilnică şi produsele care ar putea fi periculoase pentru sănătatea şi siguranţa consumatorilor au reprezentat 28,6% din totalitatea articolelor reţinute, faţă de 14,5% în 2010. Creşterea numărului de colete poştale reţinute a continuat în 2011, 36% dintre coletele reţinute conţinând medicamente.
În ceea ce priveşte provenienţa produselor contrafăcute, China a fost, în continuare, principala sursă, din această ţară provenind 73 % din totalul articolelor care încalcă DPI. În cazul anumitor categorii de produse, alte ţări rămân sursele principale, de exemplu Turcia pentru alimente, Panama pentru băuturi alcoolice, Thailanda pentru băuturi nealcoolice şi Hong Kong pentru telefoane mobile. Aproximativ 90 % din totalul produselor oprite în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acţiuni în justiţie pentru identificarea încălcării.
"Serviciile vamale ale UE se află în prima linie de apărare împotriva produselor contrafăcute care ameninţă siguranţa cetăţenilor noştri şi subminează întreprinderile care desfăşoară activităţi legale. Raportul de astăzi (ieri - n. red.) arată intensitatea şi importanţa acţiunilor serviciilor vamale