Vasile Tofan (30 de ani) din Chișinău a lansat la începutul anului un program prin intermediul căruia medici de la universităţile Harvard și Stanford îi îndrumă pe tinerii cum să-şi facă urmaşi.
A învăţat la Universitatea Erasmus din Olanda, iar mai apoi a făcut un Masterat în Afaceri (MBA) la Harvard. Viaţa de student la Rotterdam a însemnat pentru Vasile Tofan multă muncă. Pentru a-şi plăti studiile, el a lucrat bucătar la un restaurant chinezesc, dar şi muncitor şi hamal la o fabrică, unde încărca televizoare şi frigidere. „Aceasta a fost şcoala vieţii mele. Am înţeles că nu prea am talent la lucrul fizic", îşi aminteşte zâmbind tânărul.
Ulterior a lucrat pentru Philips, producătorul de electrocasnice şi tehnică medicală. Aici a înţeles potenţialul sistemelor informaţionale pentru viitorul medicinei. „Mi-am dat seama că există un potenţial enorm pentru aplicarea algoritmelor inteligente în analiza datelor medicale. Creierul uman nu are capacitatea analitică pentru a procesa nici 1% din informaţia acumulată de la un singur pacient. Algoritmele avansate şi inteligenţa artificială au capacitatea de a minimiza dramatic costul erorilor medicale şi de a îmbunătăţi eficacitatea tratamentelor", spune antreprenorul.
FIUL LUI, PRIMUL EXPERIMENT
Astfel, Vasile Tofan a hotărât să-şi realizeze planurile în Boston, SUA. „Descoperind că aproximativ 20% din cupluri au probleme de fertilitate, împreună cu soţia ne-am gândit să dezvoltăm o aplicaţie software, un doctor virtual, care ar ghida cuplurile în procesul de concepere", povesteşte tânărul originar din Chişinău.
Astăzi Ovuline.com este în perioada de testare. Are 10.000 de pacienţi din 206 ţări. În proiect sunt implicate nouă persoane, iar consiliul medical include specialişti în domeniul endocrinologiei reproductive de la Harvard şi Stanford. Mai mult, proiectul a fost apreciat de universitatea u