Seceta din ultima vreme a făcut ca nivelul Dunării pe teritoriul României să scadă schiar şi sub doi metri, astfel că vasele de croazieră cu turişti străini nu mai pot circula până în Deltă. Din această cauză, turoperatorii estimează că România va pierde peste trei milioane de euro.
„Problema se pune în principal pe partea bulgară, între Turnu Măgurele şi Giurgiu, unde există un prag ce se poate traversa foarte greu în momentul de faţă din cauza cotelor foarte mici, de aproximativ doi metri. Cei de la Ministerul Transporturilor nu au ajuns la niciun rezultat cu bulgarii, care refuză să dragheze. Românii refuză şi ei, pentru că e obligaţia Bulgariei, şi toată lumea are de pierdut“, a declarat Gheorghe Mărginean, citat de Mediafax. El este proprietarul agenţiei Karpaten Turism, care acoperă peste 80% din serviciile la sol adresate turiştilor veniţi în croazieră pe Dunăre în România.
Zeci de mii de turişti nemulţumiţi
Mărginean estimează că în cel mult o săptămână, după prognoza meteo şi a cotelor apelor Dunării, navele cu turişti nu vor mai putea ajunge în Deltă. El mai spune că soluţiile găsite în anul trecut au fost să se oprească navele la Turnu Măgurele, la Calafat sau la Turnu Severin, şi de acolo să fie preluaţi turiştii cu autocarele către Deltă.
„Vor fi costuri suplimentare, care trebuie suportate de turoperatori. Anul trecut au fost probleme similare din septembrie şi s-au anulat peste 70 de croaziere. Am improvizat unele croaziere, transportându-i cu autocarul până la Bucureşti - bineînţeles, toate cu reclamaţii, pentru că una e să ai confortul de pe nava de croazieră, alta e să vii cu autocarul. Multe croaziere s-au anulat“, a mai spus el.
Doar Karpaten mai are de realizat, între 1 august şi începutul lunii noiembrie, 304 croaziere până în Deltă, fiecare cu câte 135-150 de turişti, adică sunt cel puţin 41.000 de persoane ca