Fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Dan Lazăr, crede că de măsura plăţii TVA-ului la încasare ar trebui să beneficieze mai multe firme.
Actualul prorector al Universităţii Babeş-Bolyai, Dan Lazăr, a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice în cabinetele conduse de Emil Boc şi de Mihai Răzvan Ungureanu. El a fost artizanul plăţii TVA-ului la încasare. Însă, acum, el critică măsura decisă de premierul Victor Ponta, pe motiv că plafonul până la care trebuie să se încadreze contribuabilii care vor să beneficieze de această măsură est prea redus. Dan Lazăr susţine că plafonul ar trebui mărit de patru ori, până la limita de două milioane de euro.
Reporter: Cum comentaţi măsurile fiscale luate de Guvern, care includ plata TVA-ului la încasarea facturii?
Dan Lazăr: Acum, această măsură este parţial bună, dar, din nefericire, nu poate fi aplicată decât din 1 ianuarie 2013. Spun parţial bună în sensul că plafonul de 500.000 de euro este prea mic. Eu nu am văzut proiectul Guvernului Ponta, dar dacă mergem pe ceea ce s-a declarat în presă, acest plafon este insuficient. Asta ar veni în jur de 42.000 de euro pe lună venituri, ceea ce, în opinia mea este nesemnificiativ. Iar vis-a-vis de aplicare, ştiţi foarte bine că s-ar fi dorit să se facă înainte acest regim de plată a TVA-ului la încasare, dar, din nefericire nu s-a putut acest lucru datorită directivei europene pe TVA.
Reporter: Acum s-a schimbat directiva...
Dan Lazăr: În 2010, regulile s-au modificat prin intermediul Directivei 45/2010, care a înlocuit vehea Directivă 112/2006 referitoare la TVA şi care a permis la cererea statelor, printre care şi România - eu am fost unul dintre solicitanţii modificării regimului de TVA - o excepţie la regimul TVA-ului la facturare pentru intreprinderile mici şi mijlocii, pentru a le ajuta să treacă mai uşor prin criz